b-e1500884369880

Feed

Meelwormen (Tenebrio molitor) zijn een uitstekende bron van hoogwaardige voedingsstoffen. De meelwormen bevatten een hoge concentratie eiwitten (alle 9 essentiële aminozuren) en zitten vol met essentiële vitaminen, mineralen, gezonde vetten en antioxidanten. Meelwormen bevatten 50% eiwit, traditioneel rundervlees 20-30%. De CO2 footprint van een meelwormenkweek is erg klein in vergelijking met de traditionele veehouderij. Bovendien kunnen de meelwormen gebruikt worden als vervanging van soja in varkensvoer, levend aan kippen, als voedsel voor huisdieren zoals vogels en reptielen en verwerkt worden in visvoer.

II2LKND4UNBLHKNMQBQP2PHI5Y

Food

In Europa en zeker in Nederland zijn we niet gewend om insecten te eten, maar in de rest van de wereld is het heel gebruikelijk. Volgens de Wereldlandbouworganisatie eten ruim 2 miljard mensen insecten. Er worden 1.900 verschillende insectensoorten gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. De insecten die in Nederland worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers. Deze zijn veilig om te eten mits je poten en vleugels verwijdert en ze niet rauw eet. Meelwormen hebben geen vleugels of poten die verwijdert moeten worden. Qua voedingswaarde is het gelijkwaardig aan vis, kip, rund of varkensvlees. De samenstelling van de eiwitten is vergelijkbaar met vlees. Je kunt insecten gekookt, gebakken, gewokt of gefrituurd eten. De smaak lijkt een beetje op noten. Wij verwachten dat het eten van hele insecten in Europa langzaam zijn intrede zal doen. De introductie van onherkenbaar in producten verwerkte insecten zal echter veel sneller gaan.

Meelwormen worden in de EU beschouwd als novel food en moet als zodanig behandeld worden. Wij hebben ons productieproces zo ingericht dat deze voldoet aan de normen van deze wetgeving. De Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft hierbij geadviseerd.